ДГ "Дора Габе"
Детска градина в град Шабла

Посещение на музейна сбирка

 
 
 
      Денят на Християнското семейство е повод да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени ние, домът ни, семейството ни. Да отделим време за децата си, да поговорим с тях, да им кажем колко са важни и специални, да ги обгърнем с топлина и много любов.
Група "Смехорани" отбелязва Деня на християнското семейство с много инициативи.
    Първата е посещение на музейната сбирка, представена от Елена Маринова с интересна беседа за живота, традициите и по - обикновения живот на българина в миналото - без лукс и удобства.
Тя им разказа как водата се е носила с менци и кобилица от кладенеца. Как жените са шиели и бродирани на газена лампа. Показа им красивите покривки и носии, дантелени перденца и много предмети от бита на семейството, които показват с каква любов и търпение са били изработени за да служат в ежедневието.
Децата останаха впечатлени, от това което имаха възможност да видят. Задаваха въпроси и получаваха изчерпателни отговори. С радост след това нарисуваха своето семейство .
     Друга инициатива е изложбата, подготвена със съдействието на родителите на тема "От раклата на баба". Децата донесоха най- различни експонати: носии, покривки, съдове, вретена, цървули, мелнички, совалки, газена лампа , хаванчета и много други . Децата от всички групи на детската градина заедно със своите учители разгледаха изложбата и останаха възхитени от подготвената експозиция. С учудване коментираха предметите, които толкова години са се съхранили от далечното минало до наши дни.
Изложбата съхранява миналото на нашите прадеди, описва тяхното ежедневие и традиции, запазва българската култура и предава на бъдните поколения.
През тази седмица децата от група "Смехорани" ще представят любимата приказка като мюзикъл "Който не работи, не трябва да яде". Идеята е от деца за деца.
Дейността е част от проект „Ако всички деца по света са приятели", финансиран с подкрепата на ЦОИДУЕМ.