ДГ "Дора Габе"
Детска градина в град Шабла

Полезно

 

На какво да НЕ учим децата си или как се създават лошите навици

      

 

  „Извинението е за слабите”

Схващането, че един родител не бива да казва „моля те” и „извинявай” на детето си, тъй като това срива авторитета му, е доста разпространено. Как обаче да научим своя син или дъщеря да използва тези думи, ако самите ние никога не ги изричаме? И тук не става дума да се молим за всичко, а просто да включваме тази важна фраза като по-учтив начин да накараме детето да направи това, което очакваме. Ние също грешим, независимо от това, че сме възрастни. Едно откровено „Извинявай” няма да ни направи уязвими, а ще покаже на детето ни, че то има до себе си човек, който не се страхува да признае грешките си.

   7 неща, които не бива да казваме на децата си

   „Влизай, без да чукаш”

Много родители изискват от децата си да не нарушават личното им пространство, независимо дали става дума за спалнята, кабинета, гаража или офиса. Добре е обаче да имаме предвид, че и децата имат своето лично пространство, което е също толкова важно за тях. Не нахлувайте в стаята им, без да почукате и без да се уверите, че сте добре дошли. Това не само, че създава недоверие у малчуганите, но и дава лош пример, който те възприемат. Ако искаме да имаме тактично дете, първо трябва да е налице тактичният родител.

Често в пристъп на гняв родителите казват неща, за които впоследствие съжаляват. Какво обаче се случва с психиката на детето, когато ежедневно чува от своята майка или татко думи, които го наскърбяват?

За някои от вас тези седем фрази ще прозвучат абсурдно и далечно, на други ще им се сторят съвсем познати. Достатъчно е да прекараме половин час в кварталната детска площадка и като нищо ще чуем поне една от тях:

 1. Лошо дете!

Това е израз, който доста често употребяваме, когато детето прави нещо, което не ни се струва редно. Добре е обаче да знаем, че децата приемат повечето наши думи абсолютно буквално и ни имат пълно доверие, че им казваме истината. Ако детето ни по няколко пъти на ден чува изрази от типа „толкова си лош”, „правиш само лоши работи” и „ти си лошо дете”, наистина ще повярва в това. Когато самото то е убедено, че е лошо – съвсем естествено е да влезе в тази роля и да я изпълнява с лекота.

 2. Ти си точно като баща си!

За децата е пагубно непрестанното сравняване – независимо дали е с родител, по-голям брат, приятел или съсед. Ако имаме негативно отношение към другия родител и постоянно прехвърляме този негативизъм към детето, това неминуемо ще доведе до отрицателно въздействие върху малкия човек. Ако детето счупи чаша и чуе „толкова си непохватен, точно като баща си”, това ще му вмени чувство на вина и усещане за неспособност, която носи по наследство. Обратният вариант е също толкова нездравословен – ако например казваме: „толкова си разсеян – ще ми се да беше паметлив като татко ти”.

 3. Ама че си глупав(а)!

Да кажем на детето, че е глупаво, дори и на шега, е като да го изгорим с нагорещено желязо. Детството е период, в който се формира самооценката на нашия малък наследник. Тази самооценка ще бъде ключова за поведението му като възрастен, за неговата способност да изгражда приятелства и интимни взаимоотношения. Ако детето развие усещането, че неговите най-близки хора – родителите му, са скептично настроени относно интелектуалните му възможности, това може да доведе до необратими последици за самочувствието.

 4. Писна ми от теб!

Думите, изразяващи безразличие или отегчение към детето също не са за подценяване. Родителството е един непрестанен тест за нашето търпение, здрави нерви и способност да се справяме с трудностите, възникващи във възпитателния процес. Може да ни писне от работата, от някой сериал или от това да правим сутрешната си гимнастика, но не и от детето ни. Обикновено казваме тази фраза просто като моментен изблик на нерви, без дори да подозираме, че може да нараним детето и то да се почувства като най-голямото ни бреме.

 5. Нищо не правиш като хората!

Обобщенията и крайностите са едно от нещата, които трябва да умеем да избягваме и за които да бъдем особено внимателни. Дори и детето да не се справя с нещо така, както ни се иска, не е редно да бъдем крайни като го караме да се чувства неспособно във всяко едно начинание. Ако вашето дете се е провалило на някой изпит в училище, намерете начин за градивна критика и не забравяйте да го похвалите, когато постигне успех, дори и това да се случва по-рядко от очакваното.

 6. Изглеждаш ужасно

Да критикуваме детето относно външния му вид е безспорно един от най-лесните начини да го нараним и да му създадем комплекси. Независимо дали става въпрос за неговите килограми, прическа, походка или начин на обличане, изключително важно е да подбираме правилно думите, с които да обясним на детето, че му е нужна промяна. Нека то има усещането, че разполага с приятел и съюзник в лицето на родителя. Това не означава да прекаляваме с хвалбите и комплиментите или да му спестяваме истината, когато детето е избрало неподходящо облекло или е пропуснало да се среши.

 7. Ще ми се да не беше се раждал…

Ако има класация на най-ужасните неща, които можем да кажем на детето си, то тази реплика определено ще заеме първото място. Нито една детска постъпка или моментен гняв на родителя не е в състояние да оправдае подобни думи. Преди да изречете каквото и да било от този тип, помислете си как вие бихте се чувствали, ако вашите родители ви кажат нещо подобно.

 
 

6 начина да отгледаме уверено и отговорно дете

„Да те прекъсвам е в реда на нещата”

Повечето деца имат навика да прекъсват родителите си, независимо от ситуацията и важността на това, което искат да споделят. Родителите им реагират с раздразнение на тези прояви, но дори не си дават сметка, че понякога те също нямат търпението да изслушват. И отново опираме до примера, който даваме. Ако изслушваме събеседниците си, в това число и децата си, създаваме у тях същите тези навици. А и съществуват някои простички трикове – например, да научим своя малък наследник, че когато иска да ни каже нещо, трябва просто да постави ръката си върху китката ни, и да почака, вместо да проявяват нетърпеливост.

1.Уважавайте усилията, не само успехите и бъдете реалисти

Децата имат нужда от признание и дори и да не го показват, за тях най-ценна е похвалата от страна на родителя. Ако детето не е постигнало очаквания резултат на изпит или състезание, но въпреки това сте забелязали, че е положило нужните усилия, не се колебайте да го окуражите. Разбира се – не е добре да изпадате и в противоположната крайност и да се стигне до „синдрома на прехвалените деца”. Всички сме виждали родители, които считат, че децата им винаги са прави, че винаги са най-добри и най-безпогрешни. Подобно отношение създава нереалистичен образ у малчуганите и им пречи за изграждане на адекватна самооценка, което в последствие рефлектира негативно върху взаимоотношенията с околните.

2. Давайте му отговорности

Покажете на детето, че му имате доверие, като му възлагате отговорности, с които смятате, че може да се справи. Например – да се грижи за храненето на рибките или да наглежда малкото си братче, докато то спи. Когато избирате какво да му възложите, помислете кое би му било приятно, кое му е по силите и с какво би се почувствало гордо.

3. Бъдете добър модел за подражание

Ако искате вашият малък наследник да се държи възпитано, да не употребява нецензурни изрази, да се храни по етикет или да бъде мил с околните, трябва първо самите вие да постигнете всичко това. Децата са нашият огледален образ и копират всичко, което виждат и чуват от възрастните. Не се сърдете на децата си, ако повтарят вашите думи – вместо това самите вие се опитайте да казвате или правите нещата, които се изискват от тях.

4. Прекарвайте достатъчно време заедно

Времето, прекарано с родителите, е много ценно за малчуганите. Вместо да го оставяте да стои с часове пред телевизора или да играе на компютърни игри, отидете заедно сред природата, на риба или в зоопарка. Така връзката между вас ще стане още по-силна, а и времето ще премине далеч по-приятно.

5. Позволете му да взима решения

Важно е детето да има право на избор и да израсне с усещането, че е способно да взима правилни и адекватни решения и в тях няма нищо страшно. Разбира се, това в никакъв случай не означава да го оставите да прави каквото си поиска. Започнете с някои дребни неща още в най-ранна възраст – например: коя блузка искаш да облечеш – зелената или червената; с коя играчка искаш да отидем на площадката; какъв сок предпочиташ – от праскова или от ябълка и т.н.

6. Показвайте му, че го обичате и, че го цените

Няма нищо по-ценно за децата, независимо на каква възраст са, от това да усещат обичта и подкрепата от страна на своите родители. Да пестим чувствата при отглеждането на децата е крайно неуместно. Те имат нужда да чуват нашето „Обичам те” и това в никакъв случай не предизвиква разглезване, както някои хора смятат. Напротив – децата, които се чувстват обичани, израстват като много по-уверени възрасни, стават по-самостоятелни личности и са по-пълноценни в общуването и интимните си отношения.

Полезни съвета за по-здравословен начин на живот

Или ще те пререждам, или ще ти преча…

Достатъчно е поне веднъж да сте били в Лондон например, за да забележите колко ревностно хората спазват изискването да не се стои от дясно на ескалатора. Ако случайно някой се е оказал от лявата страна, то шансът да е наш сънародник, е доста съществен. В България от години се правят опити за налагане на това негласно правило, но за съжаление – крайно неуспешни. Някой би казал – какво пък толкова, на фона на всички неразбории, ескалаторите са ни най-малкия проблем. Културата на една нация обаче се гради поколения наред и започва именно с малките неща, като спазването на пътните знаци, изхвърлянето на отпадъците в кошчето, начинът, по който се редим на опашки, отношението ни към законите.

Играйте си с храната

Проблемът с килограмите на децата е огромен здравословен проблем. Но толкова често посланието за детето е негативно: „Не яж боклуци!”, „Не гледай толкова телевизия!”. Недей. Недей. Недей. Посланието към начина за хранене трябва да е позитивно, ако искате наистина детето ви да се храни здравословно. Трябва да предлагате здравословна храна по забавен начин – цветна и забавна за малките. Не забравяйте, че децата искат да откриват нови неща, да изследват и да се забавляват.

Мазнини ама какви

Човешкият мозък е около 60% мазнини, което е една от причините да се включват здравословни мазнини в здравословното хранене като Омега 3 и др. Те чудесно засилват мозъка на децата. Ядките и определен вид риба, като сьомгата са чудесен източник.

Подражавам

Проучванията показват, че децата бързо схващат несъответствията, които се получават, когато родителите не правят това, което говорят. Ако татко си лежи на креслото и казва на детето си да отиде навън да играе си е направо загубена кауза. Думите нямат никакво значение за детето, когато то вижда, че вие самите не го правите. Все пак детето ви има за супер герои и правят това, което и вие. Не говорете, а правете – живейте сега. Само така ще успеете да накарате и детето ви да направи нещо.

Време е за сън

Децата между 3 и 12 години имат нужда от 10-11 часа сън на ден. Ако не си ги набавят, могат да имат редица здравословни проблеми.

 

Разговаряйте

Фокусирайте се върху това, за което си говорите с детето. За децата най-важното нещо е да знаят, че ги обичате, слушате и уважавате. Не е въпросът родителят да обича детето, а детето да знае, че е обичано.

 

Шест неща, които децата трябва да чуват по-често

„Светофарът е червен, но аз ще мина”

Детето се вози на задната седалка, а татко му профучава с мръсна газ на червения светофар с чисто новия си джип. Татко му е доволен, детето също. И така съвсем неусетно, примерът е даден. Червеният светофар е просто символ – на правилата, които биват нарушавани под претекст, че не се отнасят за нас. И може би ще ни се размине, с изключение на факта, че две малки жадни за новости очи, попиват всичко като гъба и съвсем скоро сами ще изпробват видяното.

И някак нечестно е да се сърдим на децата си, та дори и да ги наказваме, когато правят нещо, което всъщност са видели от родителите си – например да говорят цинично, да си запалят цигара или да нападнат по-слабия. Изводите са за вас.

 

Да!

Искаме да предпазим децата си и да ги предотвратим от това да станат непокорни и непослушни. Но за съжаление, се опитваме да постигнем това като повтаряме думата „Не!”. Ако искаме да научим децата си на нещо, трябва да използваме по-често „Да!”, защото самата дума има положителен заряд и не оставя негативно чувство в детето.

 

Аз също правя грешки!

Децата трябва да знаят, че всеки човек прави грешки, дори и „перфектните” му родители. Научете детето си, че провалът е пътят към успеха. Искаме децата ни да са отговорни, да са способни и да опитват нови неща. И трябва да знаем, че за да постигнат това, децата ни ще правят грешки, ние трябва да ги научим как да се учат от тях.  

 

Можеш да постигнеш всичко!

Това всеки го е чувал от родителите си, може и да сме разбрали, че не винаги е точно така. Но това няма значение. В детството не трябва да има ограничения за бъдещето. Напомняйте на децата си, че могат да постигнат това което искат, стига да го искат достатъчно много. Нека мечтите им бъдат смели, защото човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.   

 

С какво мога да ти помогна?

Децата трябва винаги да знаят, че могат да разчитат на някой, който да им помогне при нужда. Но това не трябва да е човек, който ще направи нужното, вместо тях. Нека детето ви знае, че имате желание да му помогнете, но и също така искате да видите какво може детето ви да постигне самостоятелно. Не винаги решенията идват веднага. Помогнете им да разберат и осъзнаят процеса за открития, въпроси, отговори, учене и отраженията след съвместната работа. 

 

Благодаря ти!

Има много начини, по които да изразите това чувство. Нека детето го чува по-често. Това е най-голямата награда, която едно дете може да получи.    

 

Обичам те!

Постоянно трябва да казваме на децата си, че ги обичаме, а понякога трябва да им напомняме, че и другите ги обичат.